spro-havn

Nesodden

Nesodden er kjent for sin vakre natur med kombinasjonen av sjøliv, landbruk og skoger avbrutt av dramatiske skråninger ned mot vannet. Flere av kunstnerne som både bor og oppholder seg her bruker Nesoddens egne natur i sine verker, og det ikke uten grunn.

Livet på Nesodden er noe helt spesielt, og i stor grad skyldes dette den vakre naturen og de rolige omgivelsene. Her får du en pause fra det hektiske livet i Oslo sentrum, samtidig som mulighetene for aktiviteter av den mer urbane typen også ligger rett utenfor dørstokken.

Spro Havn har en unik vestvendt beliggenheten helt nede ved sjøen som inviterer til en mengde aktiviteter som seiling, padling, svømming, fiske og alle former for båtliv. I tilknytning til småbåthavna er det avsatt et eget område spesielt beregnet for seile- og båtaktiviteter. Innenfor moloen blir det en beskyttet badeplass spesielt tilrettelagt for barn. Spro Havn grenser inntil Nesoddmarka som har et nettverk av stier og turveier fra Fagerstrand i sør til Berger og Flaskebekk i nord. Fra Spro er det turvei opp til speiderhytta på Tjernsbråtan. Herfra er det også lysløype mot Fagerstrand.

Det maritime miljøet er stort på Nesodden, og ikke langt unna Spro Havn finner du Nesodden Seilforening. Kjører du 20 minutter kommer du til vakre Drøbak med alt av butikker, vinmonopol, restauranter og kafeer.

Kort vei over vannet

Aker Brygge, Oslo: 10 nm

Sandvika, Bærum: 7 nm

Drøbak: 6 nm

Holmen, Asker: 6 nm

Vollen, Asker: 4 nm

Spro har en lang spennende historie med blant annet produksjon av naturis fra alle isdammene i området. Det ble drevet omfattende isdrift her mellom 1850 og 1925. Nesodden var den enkeltkommunen med den største leveransen av is, med omkring 1000 mann i arbeid om vinteren. Det ble anlagt flere kunstige dammer og tjern rundt Spro.

Det var også gruvedrift på Spro fra 1880-årene og frem til etter første verdenskrig. I gruva fant man bl.a. feltspat. Tanken var å utnytte alt fjellet som finnes i bygda til å skape inntekter, som førte til at industrien ble grunnlagt rundt 1880. Dette var et tiltak som ga både skatteinntekter og arbeidsplasser. Feltspat er en av bestanddelene i porselen, og Spro-gruven leverte til fabrikker i Norge og utlandet helt til etter første verdenskrig.

Den vakre kyststien går igjennom Spro Havn forbi gruven, Diamantstranda og gamle isdammer og isdriftsanlegg.

youtube_video_preview

Gruven på Spro

Spro Havn blir et spektakulært område, men gruven på Spro skal få være akkurat som den er. Den innbyr til noe helt magisk. Om sommeren er området ved Oslofjorden her ekstra flott, med en marmor-lignende strand, mye grunnet alt kråkesølvet som du finner her. Det er registrert 21 ulike mineraler i Spro-feltet. Inne i hulen når du fram til et opplyst rom, og det er stille. Lyset fra et hull i taket i gruven lyser som i en katedral. Det er et lite vann i bunnen, og vi hører lyden av drypp ned i vannet.

Gruven på Spro gir mulighet til magisk musikalsk reise og den er et glimrende sted for mystisk musikk. Etterklangen i de gamle kråkesølv-gruvene gir følelse av en naturkirke av dimensjoner. Flere konserter og musikkvideoer har både blitt holdt og spilt her inne, ta deg tid til å høre på denne mektige konserten fra gruven med St Halvardsguttene.